bebis svart tygblöja skötbord

Ryggbajs och läckande blöjor

Ryggbajs, detta vidriga fenomen som tycks förfölja småbarnsföräldrar. Hur ofta blöjan än byts och hur noggrant den än knäpps på barnet så läcker det bajs upp på ryggen. Du får försiktigt lirka av barnet kläderna för att det inte ska kladda mer än nödvändigt, och sen bada barnet. Igen. Ska det verkligen behöva vara så? Finns det inga knep för att undvika det? Så klart att det finns! Och det bästa av allt? Vi ska avslöja dem för dig idag!

Lösningen är faktiskt väldigt enkel, den består av två steg:

  1. Kasta bort dina engångsblöjor (eller ge helst bort dem, det är dumt att kasta oanvända blöjor)
  2. Börja använda tygblöjor

Klart! 

Men låt oss utveckla vårat påstående, läs mer nedan.

Läcker tygblöjor mindre än engångsblöjor?

På den frågan är nog de allra flesta tygblöje-användare benägna att svara ja, under förutsättning att blöjan sitter som den ska och byts med jämna mellanrum.

Tygblöjor kan absolut läcka, men oftast sker det inte på samma sätt som när engångsblöjor läcker. Man skulle kunna säga att tygblöjor läcker lite mer försiktigt, medans engångsblöjors läckor sker mer explosivt. Enligt en mindre undersökning vi på Veras har gjort är resultatet entydigt: de allra flesta upplever att tygblöjor primärt läcker kiss och att engångsblöjor primärt läcker bajs. 

Undvik läckor med tygblöjor

Hur ska man då undvika läckor? Det bästa är att börja med att felsöka, för att på så sätt hitta den svaga länken. Var noga med följande:

  • Passform
  • Inlägg, material och mängd
  • Bytesfrekvens
  • Innertyg i blöjan

Passform

Tygblöjor har en lite annorlunda passform än engångsblöjor. Tygblöjor är dels kortare, både fram och bak, vilket gör att de slutar nedanför naveln och inte upp mot bröstet som vissa engångsblöjor kan göra. Vidare ska tygblöjor sitta i ljumsken, tänk ungefär som en trosa. Till sist är det viktigt att det inte finns några glipor vid lår eller mage så att kiss/bajs kan smita ut. Det är också viktigt att PUL-tyget är ytterst. Om till exempel en söm av bomullstyg från blöjan ligger emot barnets kläder kommer sömmen att leda väta från blöjan till kläderna. En typisk orsak till att blöjan läcker.

Inlägg

Inlägg tygblöja

För att blöjan ska kunna absorbera på bästa sätt är det viktigt att den får rätt förutsättningar. Pocket-blöjor packas av dig och du kan därmed styra exakt vilka inlägg som läggs i. För de flesta barn behövs två inlägg och våran rekommendation är ett inlägg av hampa (underst) och ett av bambu (närmast barnet). Detta beror på att hampa har en god förmåga att absorbera en stor mängd vätska, men det absorberar långsamt. Bambu däremot absorberar snabbt, men är lite sämre på att hålla kvar vätskan. Microfiber absorberar jättefort men är istället dåligt på att hålla kvar vätskan. Vissa barn kissar väldigt mycket och då kan ett ytterligare inlägg behövas, en booster. En booster är ett mindre inlägg som läggs där den extra absorberingen behövs, alltså där kisset kommer i blöjan. Anledningen till att välja en booster istället för ett tredje inlägg är för att inte göra blöjan mer klumpig än nödvändigt. Boosters kan också ofta användas i exempelvis allt-i-ett-blöjor som har fasta inlägg. Om du vill läsa mer om olika typer av material för inlägg kan du göra det i vår översikt. Verkar det svårt? Det enklaste är att testa sig fram, du lär dig snart vad som passar ditt barn.

Bytesfrekvens

Med bytesfrekvens menar vi helt enkelt hur ofta blöjan byts. Upplever du att blöjan läcker och är helt blöt inuti kan den behöva bytas oftare. Alternativt se över om du kan behöva lägga i en booster, se under rubriken "Inlägg" ovan.

Innertyg

Vissa upplever att blöjor läcker mer om de har en insida av coolmax/mesh, har du checkat av alla andra punkter såsom passform, inlägg och hur ofta blöjan byts kan det vara en idé att prova blöjor med en insida av till exempel bomull istället för coolmax/mesh eller fuskmocka.

Ett tips för att slippa ryggbajs med engångsblöjor

Skal insida tygblöja

Är du inte helt övertygad om att tygblöjor är något för dig? Men du är trött på bajs-läckande engångsblöjor? Prova att sätta ett PUL-skal över engångsblöjan som ett extra läckage-skydd. 

Tillbaka till blogg