Tygblöja ljus, hampa, PUL-skal lilla

När är det bäst att börja med tygblöjor?

"När är det bäst att börja med tygblöjor", en vanlig och rimlig fråga att ställa sig när man börjar läsa om fördelarna med tyg framför engångsblöjor. Det går såklart att börja använda tygblöjor oavsett vilken ålder barnet har. Utan vidare omsvep tänker vi därför drista oss till det klyschiga svaret: nu! Den bästa tiden att börja med tygisar är förstås nu, på en gång, med detsamma.

Men om vi nu skulle vara tvungna att rangordna de bästa åldrarna/faserna för tygblöjestart skulle det se ut så här:

Mjuk tygblöja, blått skal
  1. När barnet är nyfött
  2. Innan barnet börjat äta riktig mat
  3. Efter att barnet börjat äta riktig mat

Med det sagt kan vi reda ut några för- respektive nackdelar med att börja vid olika tidpunkter.

Att börja med tygblöjor när bebisen är nyfödd

Innan barnet är fött finns ofta tid att fördjupa sig i och sätta sig in i alla de olika val man som blivande förälder ställs inför. Det kan såklart känns både överväldigande, övermäktigt och roligt - samtidigt. Men nu är den bästa tiden att läsa på lite om tygblöjor, vad som behövs och hur det fungerar. Som vi skrivit tidigare är det väldigt enkelt men det är alltid bra att vara förberedd. Många tar med tygblöjor redan till sjukhuset, men det är absolut inte nödvändigt. 

Varför är det bäst att börja med tygblöjor när bebisen är nyfödd?

Förutom det uppenbara, att det spar på både miljö och pengar, finns två andra primära skäl till varför vi rekommenderar att börja med tygblöjor så snart barnet är fött:

  • Vanans makt
  • Enkel bajshantering
Vanans makt

Det bästa sättet att etablera vanor är om de inte behöver bytas ut mot andra senare, alltså att göra rätt från början. Det är bland annat därför vi tycker att det är bäst att börja med tygblöjor på en gång. Då behöver du, och din partner, inte ändra några rutiner senare gällande blöjbyten, inköp av blöjor med mera.

Hantera bajset

Nyfödda barn äter ingenting annat än bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning, vilket innebär att bajsblöjor inte kräver någon särskild hantering vid tvätt. När blöjan byts kan den läggas direkt bland de smutsiga blöjorna, utan att bajset ska tas bort från blöjan. Mycket praktiskt!

Vilka blöjor rekommenderas till nyfödda?

Vi rekommenderar blöjor för de allra minsta till nyfödda, Veras mini-one-size. Den enklaste varianten är allt-i-ett-blöjor, utan några lösa delar. Titta gärna på vår översikt för de olika tygblöjs-systemen för att se vad som kan passa er. Tänk på att nyfödda bebisar ofta bajsar många, många gånger per dag och deras blöja kan behöva bytas upp mot tolv gånger per dygn. Det innebär att det kan behövas närmare 36 blöjor om blöjorna tvättas var tredje dag. Det går naturligtvis bra att tvätta blöjorna oftare för att inte behöva så många.

Bebis med PUL skal, tygblöjaLogo för Veras prisvärda tygblöjor

    Att börja med tygblöjor innan barnet börjat äta riktig mat

    Började du inte med tygblöjor direkt när ni kom hem från sjukhuset? Ingen fara. Du har många månader av roliga (och mindre roliga) blöjbyten kvar framför dig, grattis!

    Varför är det bra att börja med tygblöjor innan barnet börjat äta riktig mat?

    Innan barnet börjat äta riktig mat är det fortfarande en bra tid att börja använda tygblöjor, de starkaste skälen är:

    • Enkel bajshantering
    • Mycket pengar kvar att spara
    Enkel bajshantering

    Precis som för nyfödda är hanteringen av barnets bajs väldigt enkel under de första månaderna. Innan barnet har kommit igång att äta vanlig mat, och alltså äter bröstmjölk och/eller modersmjölkersättning, behöver de bajsiga blöjorna inte hanteras annorlunda jämfört med kissblöjor. Vid blöjbyte kan de bajsiga blöjorna läggas direkt för tvätt.

    Mycket pengar kvar att spara

    Hur mycket pengar man kan spara med tygblöjor varierar förstås beroende på några olika faktorer, däribland när man börjar använda tygblöjor. Börjar de användas under barnets första sex månader finns det fortfarande ungefär två-tre år kvar att spara pengar. 

      Att börja med tygblöjor när barnet har börjat äta riktig mat

      Även om barnet är lite äldre finns fortfarande stora fördelar med tygblöjor, förstås. När barnet är så stort att det inte längre enbart dricker bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning kan bajset inte längre tvättas bort i tvättmaskinen. Bajset ska nu hanteras på samma sätt som med engångsblöjor - det ska tas bort från blöjan. Ofta innebär detta att man tippar bajset i toaletten.

        Ju äldre barnet blir desto mer egen vilja visar det och många gånger kan blöjbytet bli mer likt en brottningsmatch än en mysig stund. Med tygblöjor blir det lättare att få till en positiv stund vid skötbordet då barnet kan vara med och välja mönster på den rena blöjan.

        Tygblöjor, skötbord

        Några slutord

        Oberoende av hur gammalt ditt barn är när ni börjar använda tygblöjor finns både ekonomiska och miljömässiga vinster att göra. Kom ihåg att det inte behöver vara antingen eller, utan blanda engångsblöjor och tygblöjor fritt efter vad som passar er familj och ert familjeliv. Det finns heller inga rätt eller fel i hur blöjorna används, det viktiga är att använda blöjorna på ett sätt som känns bra.

        Vill du veta mer om bajshantering?

        Besök vårt hjälpavsnitt och inlägget Hjälp - mitt barn har börjat äta riktig mat.

        Tillbaka till blogg