Kom igång med tygblöjor!
Det kan verka svårt, krångligt och omständligt med tygblöjor, vi förstår det. Men var bara lugn, vi ska guida dig rätt. Och du, det är väldigt enkelt!
Välja modell
Det finns en uppsjö märken och modeller att väja mellan. Innan man har testat är det förstås svårt att veta vad man gillar, så vår rekommendation är att köpa en blöja du tycker är fin. Vill du inte ha tygblöjor som kräver särskild omvårdnad ska du välja bort blöjor som innehåller ull. Här på Veras har vi inga produkter med ull.
Innan första användningen
När du har köpt din första tygblöja bör du tvätta den före användning. Sedan är det bara att tuta och köra. Eller ja, att använda blöjan.
Använda blöjan
Hur blöjan är tänkt att användas varierar beroende på vilken typ av blöja du har valt. Det kan finnas lösa delar som du inte alls minns hur de låg innan du tvättade dem. Det gör inget. Det viktiga att komma ihåg är att tyget som är lite prassligt, ofta har ett fint mönster och stängs med knappar eller kardborre ska vara ytterst, alltså närmast barnets kläder. Är du osäker på vilket det är kan du hålla vatten på delarna, det är den del som INTE drar åt sig vattnet. De mjuka delarna, ofta avlånga till sin form, med eller utan knappar, ska vara närmast barnets hud. I vissa blöjor sitter alla delar fast. Det finns blöjor med en ficka på insidan, där kan man lägga i de avlånga delarna, om man vill.
Fästa blöjan på barnet
Har du köpt en blöja i one-size finns en massa knappar mitt fram på blöjan. Oftast är det tre rader knappar och dessa används för att justera höjden på blöjan. Knäpp knapparna så att blöjan verkar sitta bra på barnet på höjden, detta görs bara vid första användningen, och sedan vid behov när barnet växer. En tygblöja ska inte täcka en lika stor del av barnets mage och rygg som en engångsblöja, en tygblöja slutar under naveln.
Sätt sedan fast blöjan med knappar eller kardborre. Se till att blöjan verkar sitta tätt vid mage och lår, och låt blöjan sitta ungefär som en trosa i ljumskarna.
När blöjan ska bytas
När det är dags att byta blöjan tar du av den och tippar eventuellt bajs i toaletten eller soptunnan. Den smutsiga blöjan kan läggas i blöjpåse direkt. Det går också bra att skölja av och/eller hänga tygblöjan på tork innan den läggs i blöjpåsen. Med tvättpåse menar vi en särskild påse avsedd för tygblöjor som håller lukt borta, det går också bra att använda sig av en tvättkorg eller en soptunna (Knodd från IKEA är populär).
Tvätta blöjan
De allra flesta blöjor tvättas i 60 grader, gärna med någon extra sköljning. Vill du läsa mer utförligt om hur man bäst tvättar tygblöjor kan du titta in på vårt Hjälp-avsnitt om att tvätta tygblöjor.
Utvärdera
Nu har du testat tygblöja. Hur gick det? Kanske behöver du justera något till nästa gång? Precis som med engångsblöjor kan det ta ta ett par användningar innan man hittat rätt vad det gäller passformen.
Sammanfattning
- Välj en blöja som är fin
- Tvätta den före första användning
- Mjuka delarna närmast barnet
- Justera eventuella knappar för att storleksanpassa
- Tvätta i 60 grader