
För- och nackdelar med tygblöjor
Det pratas ofta om vilka fantastiska fördelar det finns med tygblöjor. Ekonomi, miljö och hållbarhet i all ära, men med handen på hjärtat finns det verkligen inga nackdelar med tygblöjor? Jo, det finns det. Vi går igenom för- och nackdelar med tygblöjor här.
Fördelar
Tygblöjor är billigt
Tygblöjor lönar sig flera gånger om jämfört med att använda engångsblöjor. För ungefär 3 000 kronor kan du köpa Veras tygblöjor som kan användas hela blöjperioden - för flera barn. Det motsvarar blöjkostnaden de första fem månaderna för ett barn.
Tygblöjor är smidigt
Tygblöjorna finns alltid hemma, de tar aldrig slut och du behöver inte oroa dig för att butikerna ska få leveransproblem eller att priset ska öka.
Tygblöjor är bra för miljön
Tygblöjor minskar avtrycket i naturen markant. Om man bara tittar på vattenförbrukningen kan vi se att tygblöjor förbrukar en bråkdel av vad som behövs för att producera engångsblöjor, detta trots att tygblöjor tvättas regekbundet. Tygblöjor består till största delen av textil vilket bryts ner i naturen. För en engångsblöja kan det ta upp mot 450 år att brytas ner.
Tygblöjor luktar inte
Tvärtemot vad många tror så luktar faktiskt tygblöjor betydligt mindre än engångsblöjor. Den distinkta blöj-lukten du känner igen, men kanske inte reflekterat över, från engångsblöjor är ett minne blott med engångsblöjor. Absolut luktar en blöja med bajs i, tygblöja eller engångsblöja, men du kommer inte känna några andra lukter från tygblöjor.
En storlek passar alla
Om budgeten är väldigt snäv går det att klara sig med enbart en storlek under hela blöjperioden. Det kan bli lite klumpigt på bebisen de första månaderna, men det brukar inte vara några problem. Du behöver alltså inte byta storlek titt som tätt, med halvfulla blöjpaket i fel storlek som följd.
Mindre röda rumpor
Barn som använder tygblöjor tenderar att ha mindre problem med hudirritation i blöjområdet. Tygblöjor andas i större utsträckning än vad engångsblöjor gör, vilket har en positiv effekt på huden.
Nackdelar
Tygblöjor kräver en investering
För att köpa på sig de tygblöjor som behövs för att komma igång krävs en slant, ibland en ganska stor slant. Vi på Veras jobbar för att lösa det här problemet. Förutom våra billiga priser kommer vi i vår att lansera en tygblöje-prenumeration där du till en fast månadskostnad kan använda tygblöjor.
Tygblöjor behöver tvättas
Hur man än vrider och vänder på det behöver blöjorna tvättas 1-2 gånger i veckan. Uppsidan är att tygblöjor med fördel tvättas tillsammans med annan tvätt.
Bajset tvättas bort i tvättmaskinen
Det här är något av en halvmyt. Visserligen tvättas bajs från helammande och mjölkersättningsbarn bort i tvättmaskinen, men övrigt bajs spolas ner i toaletten. Det finns bra metoder för att få bajset från blöjan ner i toaletten. Men absolut, det är något mer bajshantering med tygblöjor än med engångsblöjor.
Tygblöjor läcker
Detta är en myt och en vanlig förutfattad mening om tygblöjor. Tygblöjor läcker sällan, och fler och fler väljer faktiskt att gå över från engångsblöjor till tygblöjor just för att tygblöjorna läcker mindre. Till exempel är så kallad ryggbajs väldigt ovanligt med tygblöjor.
Avslutningsvis
Det finns både fördelar och nackdelar med tygblöjor. Vi kan möjligtvis vara lite partiska men vi har försökt att vara transparanta och lista de negativa aspekterna. Vi hoppas att du inte har blivit bortskrämd av nackdelarna utan att du vågar testa, du kommer inte att ångra dig!