Är tygblöjor billigare än engångsblöjor?

Är det billigare med tygblöjor än engångsblöjor? Hur mycket pengar kan man spara? 
Hög av tygblöjor, skal

Är det billigare med tygblöjor än engångsblöjor? Hur mycket pengar kan man spara? Vad kostar de olika blöjorna? Och hur står sig den kostnaden jämfört med engångsblöjor? Idag ska vi reda ut den ekonomiska biten när det kommer till tygblöjor.

Vad kostar tygblöjor?

Hur mycket tygblöjor kostar är lite som att svara på frågan hur långt ett snöre är. Det beror helt på vilken typ av blöja man är ute efter och om man köper nytt eller begagnat. Låt oss gå igenom några populära alternativ:

  • Vikblöjor
  • Pocket-blöjor
  • Allt-i-ett-blöjor

Vikblöjor med PUL-skal

Tygblöja blå skal

Vikblöjor med PUL-skal brukar rekommenderas som den absolut billigaste typen av tygblöja. Den består av en ytterbyxa, ett skal, som är vattentätt och i det en vikt tygbit. Tygbitarna brukar ofta säljas under namnet vikblöja, men det går bra med vilken tygbit som helst, så länge den drar åt sig vätska. Denna tygbit viks sedan, det finns en hel del olika vikningar att välja mellan. För att fästa vikblöjan på barnet brukar blöjnålar eller snappi användas, och sedan sätts PUL-skalet ovanpå. Det går också bra att använda ull-byxor istället för PUL-skal. Oavsett om du väljer PUL-skal eller ull-byxor byts bara vikblöjan vid blöjbyte, de yttre delarna byts bara när de blivit smutsiga. Vikblöjorna kan ha mått mellan 60x60 cm upp till 140x140 cm, de vanligaste är mellan 60x60 och 80x80 cm. Det går ofta bra att klara sig på en storlek, men vill du inte att det ska bli bylsigt på de minsta barnen kan det vara en god idé att investera i två storlekar. 

Hur mycket kostar vikblöjor?

Vad kostar då en uppsättning vikblöjor? För att använda systemet på heltid bör man räkna med ca 24 vikblöjor och 4 skal, köper du alla delar nya kan du räkna med en total kostnad på 1 000-1 500 kronor per storlek.

Pocketblöjor

Pocket-blöjor av tyg är den kanske mest flexibla blöjan. En pocket består av ett yttre skal, av PUL, med en ficka på insidan. I fickan stoppas de absorberande inläggen, och det fiffiga med denna typ av blöja är att du kan stoppa blöjan med de inlägg som passar just ditt barn. Vissa barn kissar lite men ofta, andra sällan men mycket åt gången. Det ställer olika krav på inläggens egenskaper. Är du nyfiken på att läsa mer om olika materials egenskaper kan du göra det i vår översikt för material. Pocket-blöjor finns i flera storlekar och många väljer one-size (ca 3-15 kg) redan från födsel men vi tycker att det ofta blir alldeles för bylsigt för de minsta. Vår rekommendation är att välja mini-one-size för de minsta, och one-size från ungefär sex kilo.

Hur mycket kostar pocket-blöjor?

Hur mycket pengar en pocketblöja beror till stor del på märke och vilken typ av inlägg du väljer. Ibland säljs inlägg och blöja separat och ibland köps de som ett set. Veras pocket-blöjor kommer med ett skal och två inlägg, ett i bambu och ett i hampa. 

Kostnaden för en uppsättning, 24 stycken, är från 2 500 kronor och uppåt.

Allt-i-ett-blöjor

Allt-i-ett-blöjor är den typ av blöja som till sin användning är mest lik engångsblöjor. Blöjan säljs precis som pockets ofta i one-size. Den innehåller inga lösa delar, utan inläggen är fastsydda i blöjan. Eftersom inläggen är fastsydda är det svårare att anpassa denna blöja, även om det förstås går att lägga i till exempel en booster för extra absorbering om det skulle behövas. Däremot går det inte att ta bort en del av inläggen vilket gör blöjan väldigt bylsig till de minsta barnen, och det kan vara svårt att få blöjan att sitta tätt och bra. Vi rekommenderar därför starkt att använda mini-one-size till barn under sex kilo.

Hur mycket kostar allt-i-ett-blöjor?

Detta system skiljer sig prismässigt inte särskilt mycket från pocket, räkna med att en uppsättning kostar från 2 800 kronor och uppåt.

Vad kostar engångsblöjor?

Hur mycket en engångsblöja kostar beror precis som med tygblöjor på vilket märke och vilken modell man tittar på. Till skillnad mot tygblöjor finns dessutom en stor mängd storlekar att välja mellan, alla med olika priser. Vi har utgått från de beräkningar som finns presenterade i Försäkringskassans skrift Sammanställning av Konsumentverkets beräkningar 2022, daterad 22 september 2022. Utifrån den har kunnat utläsa följande uppgifter:

  • Antal blöjor över tre år: 6 700 stycken
  • Snittpris per blöja: 2,48 kronor
  • Total kostnad för tre år: 16 604 kronor

Sammanfattning av priser för tygblöjor och engångsblöjor

Eftersom engångsblöjor alltid är anpassade efter barnets vikt har vi räknat på två storlekar för varje typ av tygblöja. Det är inte absolut nödvändigt men rekommenderas av oss på Veras.

Läs i tabellen hur de olika blöjorna står sig mot varandra:

Typ av blöja Antal Pris
Vikblöjor av tyg 48 blöjor + 8 skal 2 000 kronor
Pocket-blöjor av tyg 48 blöjor inklusive 96 inlägg 3 000 kronor
Allt-i-ett-blöjor av tyg 48 blöjor 5 600 kronor
Engångsblöjor 6 700 blöjor 16 604 kronor

 

Resultatet är överlägset

Som vi kan se i tabellen ovan är det snudd på tre gånger så dyrt att använda engångsblöjor jämfört med motsvarande blöjtyp av tyg och drygt åtta gånger så dyrt med engångsblöjor jämfört med vikblöjor. Kom ihåg att vi i denna tabell dessutom har lyxat till det med två storlekar av varje tygblöja. Tänk också på att andrahandsvärdet på tygblöjor är relativt högt - eller omvänt; köp begagnade tygblöjor och spara ännu mer!

Spara ytterligare pengar?

Är du intresserad av att spara ytterligare pengar? Välj då att torka/tvätta ditt barn med tygservetter vid blöjbyte. Enligt samma skrift som ovan från Försäkringskassan kostar våtservetter/tvättlappar närmare 2 000 kronor under barnets blöjperiod. För en tredjedel av det priset kan du istället köpa 50 tygservetter - som du efter att barnet blivit blöjfritt kan använda vidare som till exempel städtrasor.

Missa inte

VÅRA NYHETER

Necessär/Mini-pod 149 kr
Necessär & Mini-pod Möt vår nykomling i blöjpåse-familjen - vår alldeles egna necessär! Du får enkelt plats med både schampo, balsam, tvål, hårborste och tandborste i den här väskan. Ska du inte resa iväg är den utmärkt att använda till blöta badkläder eller små, rena blöjor. Du får plats med ungefär fyra tygblöjor av mindre modell. Den kan också med fördel användas till extrakläder eller skor. Längs med ena långsidan finns ett fack som löper med hela sidan, där du kan lägga småsaker som annars lätt kommer bort. Väskan öppnas ovanifrån vilket gör den extra bra till rena tygblöjor, när väskan öppnas får du snabbt en överblick över vilka vackra blöjor som är redo att användas. Handtagen är öppningsbara så att du kan hänga väskan på till exempel din vagn, eller på sidan av en större väska. Du kan också sätta ihop de båda handtagen och på så sätt få ett längre handtag. Material: 100% Återvunnen Polyester Storlek: 25x15x8 cm  Antal fack: 2 stycken Stängning: Dragkedja Tvätt: 40C Tork: Hängtorkas
OCEAN Sanitet Badrum Spray 39 kr
För ett skinande badrum! Spray för badrummet - bli av med tvålrester, mögel och kalk Med Ocean Sanitet badrumsspray avlägsnar du snabbt och enkelt smuts, tvålrester, mögel och kalk från handfatet med hjälp av mjölksyra. Med sprayens låga pH-värde verkar den dessutom bakteriedödande. Använd till såväl handfat, kranar och badkar för ett skinande badrum! Sprayen kan också användas på envisa fläckar från till exempel rödvin, frukt, kaffe, the, choklad och ketchup på såväl textilier som övriga ytor.
OCEAN Oxi Fläck & Blek 79 kr
  Effektiv mot fläckar! OCEAN Oxi Fläck & Blek - mot fläckar och grådaskiga plagg Ocean Oxi är effektiv mot både fläckar och vittvätt som blivit grådaskig. Medlet kan användas för att lösa fläckar på ljusa och färgfasta plagg, och är perfekt för fläckar i till exempel tygblöjor. Använd i din vittvätt för att få tvätten vit igen - samtidigt som envisa fläckar får sig en tuff match! Ocean Oxi aktiveras redan vid 40°C och används med fördel tillsammans med Oceans tvättmedel. Dosering och bruksanvisning finns på förpackningen.  Produkten innehåller inte parfym. Djuprengöring av tygblöjor Ocean Oxi kan också användas för att djuprengöra tygblöjor. En djuprengöring kan behövas om blöjorna luktar illa, eller är väldigt nedsmutsade. Många väljer att djuprengöra blöjor de har köpt begagnat, samtliga begagnade blöjor som säljs på Veras är djuprengjorda av oss innan försäljning. Så här gör du: Blanda Oxi tillsammans med varmt vatten så att pulvret löses upp.  Lägg i blöjorna, det är primärt inläggen som emellanåt kan behöva en djuprengöring. Undvik i möjligaste mån att djuprengöra PUL då den inte drar åt sig smuts på samma sätt som andra textilier. Låt verka önskad tid. Upprepa om nödvändigt. Skölj ur och tvätta sedan enligt tvättråd. Överkurs & tips För att veta när blöjorna är helt rena ska vattnet ha samma färg innan du lägger i blöjorna som när du tar upp dem igen några timmar senare. För att vara säker på att färgen inte har förändrats kan det vara bra att: Använda en genomskinlig back/låda  Ta en bild på vattnet innan blöjorna läggs i Ta ur en del av vattnet och ha i till exempel ett glas (OBS! märk upp glaset så att ingen dricker av vattnet!) När blöjorna sedan har legat önskad tid i vattnet kan du jämföra vattnet i lådan med din bild eller med vattnet glaset. Är vattnet samma färg behöver du inte upprepa behandlingen. Vill du läsa mer om djuprengörning av blöjor? Besök gärna blöjupprorets informationssida. Lycka till!  
Namn-blöja av Bambu (formsydd) 299 kr
Ta chansen att beställa en helt unik blöja Personlig blöja med namn! Vill du ha en personlig blöja till ditt barn? Eller är du bjuden på en babyshower, dop eller en namngivningsfest? Då är en blöja med namn på den perfekta presenten! Du väljer själv vilken färg och figur du vill ha på blöjan, så ordnar vi det och skickar den hem till dig. Vill du hellre att vi skickar den direkt till mottagaren? Inga problem, kontakta oss bara så ordnar vi det! Färgerna glittrar väldigt vackert, men det är svårt att fånga på bild. Kika gärna in på vår instagram där vi lägger upp filmklipp. Blöjorna vi använder när vi trycker är våra populära formsydda blöjor i bambu. Färg Vi har tryckt varje färg på vit bakgrund så att du lättare ska se hur den ser ut. På bilden med alla färger är färgerna i följande ordning: Övre raden, från vänster till höger: 1 - Svart guld2 - Svart silver3 - Aqua4 - Old blue5 - Neonblå6 - Neongrön7 - Ljusgrön8 - Jadegrön Undre raden, från vänster till höger; 1 - Rainbow white2 - Eggplant3 - Lila4 - Lavendel5 - Currant6 - Cherry7 - Rainbow plum8 - Flamingorosa   Så här gör du för att beställa 1. Välj vilken färg du vill ha på ditt tryck 2. Välj vilken figur du vill ha på ditt tryck 3. Lägg i kundvagnen 4. I kassan skriver du barnets namn i kommentaren 5. Betala som vanligt i kassan Om vi har några frågor kring din beställning kommer vi att kontakta dig via din e-post. Skulle du skriva fel eller har övriga frågor kring din beställning rekommenderar vi att du kontaktar oss via chatten här på sidan. Information Dessa unika tryck görs av oss på Veras, och har därför något längre leveranstid. Dessa produkter omfattas heller inte av ångerrätten då de görs på beställning och är personliga.   Saknar du någon färg? Kontakta oss så kan vi säkert lösa det! Material  Blöja: 70% bambu, 30% bomullInlägg: 70% bambu, 30% bomull Blöjorna kan tvättas i 60 grader, men den del med tryck ska inte torktumlas. Inläggen kan däremot torktumlas som vanligt. Observera att dessa varor saknar tvätt-etikett. 
Födelse-blöja av Bambu (formsydd) 399 kr
Perfekt dop-present Personlig födelse-blöja Letar du efter en personlig present till någon som har fått barn? Är du bjuden på dop och vill ge något unikt? Eller är du kanske själv en tygblöjs-entusiast och vill unna dig något särskilt för att minnas denna fantastiska (och intensiva) tid i livet? Då är en personlig födelseblöja perfekt! Ta chansen att beställa en helt unik blöja med barnets namn och födelsedata, i en färg du själv väljer.  Blöjorna vi använder när vi trycker är våra populära formsydda blöjor i bambu. Färg På översta raden hittar du färgerna; - Midnight Black - Gold Star - Blue Jeans - Green Leaf På den undre raden hittar du färgerna: - Tomato Red - Sunset Orange (samma färg som på blöjan med "Oliver") - Buttercup Yellow - Perfect Pink - Pink Lemonade Så här gör du för att beställa 1. Välj vilken färg du vill ha på ditt tryck 2. Lägg i kundvagnen 3. I kassan skriver du: Namn:Födelsedatum och årtal: Födelsevikt: Födelselängd: Klockslag: 4. Betala Om vi har några frågor kring din beställning kommer vi att kontakta dig via din e-post. Skulle du skriva fel eller har övriga frågor kring din beställning rekommenderar vi att du kontaktar oss via chatten här på sidan. Information Dessa unika tryck görs av oss på Veras, och har därför något längre leveranstid, ibland upp mot 5-10 arbetsdagar. Dessa produkter omfattas heller inte av ångerrätten då de görs på beställning och är personliga.   Material  Blöja: 70% bambu, 30% bomullInlägg: 70% bambu, 30% bomull Blöjorna kan tvättas i 60 grader, men den del med tryck ska inte torktumlas. Inläggen kan däremot torktumlas som vanligt. Observera att dessa varor saknar tvätt-etikett. 
Haklapp, långärmad 99 kr
FAVORIT! Haklapp med långa ärmar Praktisk haklapp med långa ärmar för att skydda ditt barns kläder vid såväl måltid som bak och pyssel. Tack vare de långa ärmarna är ditt barn väl skyddat från stänk, spill och kladd under hela måltiden. Haklappen har en ficka där matspill samlas och den fästs enkelt med kardborre i nacken - här behöver ingenting träs över huvudet! Haklappen är tunn och följsam och är ett utmärkt val för barn som inte tycker om de tjockare/tyngre modellerna av haklappar.  Efter användning tvättas haklappen för att användas igen och igen. Det går också bra att torka eller skölja av haklappen, den kan då användas igen redan nästa måltid. För att skydda övrig tvätt rekommenderar vi som alltid att du använder en tvättpåse när du tvättar produkter med kardborre.  Storlek ca 6-18 månader.

Snabb leverans

Vi skickar oftast din ordrer inom 24 timmar helgfria vardagar..

Miljövänligt och skonsamt

Våra tyger och material är nogrannt utvalda för att skydda din bebis hud.

Nöjda små kunder

Veras blöjor används av bebisar i hela Europa.