Hjälp - blöjorna läcker
Ibland händer det att blöjorna läcker och tvätthögen växer ytterligare lite till. Jättetrist, vi vet, men misströsta inte! Ofta är problemet enkelt att lösa. Här har vi listat de vanligaste (och mindre vanliga) orsakerna till att blöjorna inte riktigt håller tätt. Och självklart lösningarna!
Se till att blöjan sitter som den ska
Den allra vanligaste orsaken till att blöjor läcker beror på att de sitter felaktigt på barnet. Ofta läcker blöjan vid låren om den sitter fel. Kanske har barnet haft en växtspurt eller varit sjukt, så att kroppsformen har förändrats. Kanske hade ni lite bråttom när blöjan skulle på? Var noga med att alltid sätta på blöjan efter barnets nuvarande kroppsform och inte använda samma knappar som du brukar av ren vana. Var också noggrann med att kontrollera att blöjan sitter som den ska när blöjbytet är klart. Har blöjan dubbla knapprader används den nedersta raden för att justera runt låren och den övre för att justera runt magen, kom ihåg att få in två fingrar mellan blöjan och magen.
Blöjan ska sitta som en trosa med resåren nära ljumsken. Tänk på att tygblöjor inte går lika högt upp över mage och rygg som engångsblöjor.
Alltså:
- Se till att blöjan inte glipar vid magen eller låren
- Två fingrar ska få plats mellan blöjan och magen
Blöjan läcker vid magen
Läckage vid magen händer oftast pojkar eller barn som sover på magen. Anledningen är ofta att det inte finns tillräckligt med material fram i blöjan, men kan också bero på att blöjan glipar vid magen.
Blöjor ska ha mest material fram och neråt, det är där kisset kommer.
Alltså:
- Se till att blöjan inte glipar vid magen
- Se till att blöjans inlägg ligger rätt
Det läcker lite här och där - vanliga orsaker
Om blöjan sitter som den ska och inläggen ligger på rätt plats har du bockat av de vanligaste orsakerna till läckande blöjor. Skulle blöjan fortsätta läcka har det oftast med blöjans absorberande material att göra.
För lite absorberande material
För de flesta krävs det två inlägg i en pocketblöja för att absorbera och hålla vätskan kvar mellan blöjbyten. För de allra minsta barnen räcker det oftast med ett inlägg. Prova att lägga i ett ytterligare inlägg i blöjan eller att byta blöjan lite oftare.
Fel absorberande material
Inläggen finns i många olika material som alla har sina för- och nackdelar. I vår översikt över de olika materialen kan du se vilka egenskaper de olika materialen har. Ofta får man bäst effekt av att blanda olika material. Microfiber är ett billigt material som absorberar mycket vätska fort, men likt en tvättsvamp kan microfiber inte hålla kvar vätskan om det utsätts för tryck - till exempel att barnet sätter sig ner. Hampa tillsammans med bambu eller bomull är att rekommendera.
De absorberande delarna absorberar inte
Ibland händer det att de absorberande delarna inte absorberar som de ska. Då kan det vara så att tyget har blivit igensatt av till exempel tvättmedel som inte sköljts ur ordentligt, eller av salvor/krämer som använts på barnet. De vanliga salvorna som till exempel Inotyol rekommenderas inte vid användning av tygblöjor. Läs mer om röda rumpor i vårt avsnitt Hjälp - mitt barn är rött i blöjområdet.
Ytterdelen är trasig
Det vattentäta materialet som sitter ytterst på blöjan kan ibland gå sönder. Testa att hälla vatten i och se om det hålls kvar eller inte. Om vattnet åker igenom är det tyvärr inte mycket annat att göra än att återvinna blöjan.
Alltså:
- Se över de absorberande delarna
- Kontrollera att yttertyget är helt
- Använd rätt krämer/salvor
- Tvätta blöjorna noga med ett långt program på 60 grader, gärna med både förtvätt och extra sköljningar.
Fel modell för ditt barn
I sällsynta fall fortsätter blöjan att läcka trots att man gör man allting rätt, då kan det vara så att modellen på blöjan inte passar barnet. I de fallen får man helt enkelt prova en annan modell.